ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Pin It
U mnie ostatnio na szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno !
Składniki:
Na naleśniki
3 jajka
200 g maki pszennej
300 ml wody
100 ml mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Na farsz:
500 g świeżego szpinaku
200 g fety
5 ząbków czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
olej
Wykonanie:
Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu.
W międzyczasie szpinak moczymy w zimnej wodzie, porządnie płuczemy i odcinamy łodyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, przyprawiamy.
Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu :-)
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/nalesniki-ze-szpinakiem-i-feta.html