Wykonanie
Pin It
U mnie ostatnio na
szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka
feta i zielony
szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno !Składniki:Na naleśniki3
jajka200 g
maki pszennej300 ml
wody100 ml
mleka2 łyżki
olejuszczypta
soliNa farsz:500 g
świeżego szpinaku200 g
fety5 ząbków
czosnkusól, świeżo zmielony
pieprzolejWykonanie:Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło".
Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie
daję już żadnego tłuszczu.W międzyczasie
szpinak moczymy w zimnej wodzie, porządnie płuczemy i odcinamy łodyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju, dodajemy posiekany
czosnek.
Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę
fetę, przyprawiamy.Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu :-)