Wykonanie
Składniki ( na 22 sztuki ):Ciasto: ( można zrobić z mniejszej ilości
mąki ponieważ mi trochę ciasta zostało )400g
mąki pszennej,1 łyżka
oleju,120 - 140ml ciepłej
wody,1
jajko,szczypta
soli.Farsz:500g
świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ),1 większa
cebula,4 ząbki
czosnku,
masło do podsmażenia
cebuli,
sól,
pieprz,
bazylia,200g
sera feta.Ponadto:
olej,
sól,
masło,1
cebula.Przygotowanie:Farsz. Ze
szpinaku poodrywać grubsze ogonki i umyć go.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia na
maśle z wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Gdy
cebula jest już gotowa włożyć do niej
szpinak - i tak na chwilę zostawić do momentu aż
szpinak straci trochę na swojej objętości. Po chwili wymieszać i doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią. Podczas smażenia od czasu do czasu należy zamieszać. Delikatnie drewnianą łyżką rozdrabniać
szpinak. Gdy
woda odparuje i
szpinak jest już mięciutki zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie
szpinak przełożyć na sitko i lekko dociskając pozbyć się jak największej ilości
wody. Przełożyć do miski i pokruszyć do niego
ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało.Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części.Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi są polepione zagotować w garnku
wodę. Gdy
woda się zagotuje posolić ją i wlać troszkę
oleju. Włożyć pierogi ( gdy garnek nie jest duży wkładać partiami) , od
spodu lekko zamieszać by nie przywarły do dna garnka i od wypłynięcia gotować przez 1-2 min. Wyjąć na durszlak, przelać zimną
wodą. Po chwili przełożyć do innego naczynia np. żaroodpornego lub na talerze. Na patelni roztopić
masło i przeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę. Takim
masłem z
cebulą polać pierogi.
Smacznego!!!