Wykonanie
Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym
mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię
mąką :)Królem pieroga dziś jest nadzienie
szpinak w towarzystwie
fety.
SKŁADNIKI: ok 40 pierogów-
mąka pszenna 0,5 kg-
jajko 1szt- niecała szklana ciepłej
wody-
szpinak świeży lub mrożony pół paczki-
czosnek 1 ząbek-
masło kostkę-
śmietana 12% 100ml-
sól , świeżo zmielony
pieprz-
feta pół paczki-
szalotka 1 sztSPOSÓB WYKONANIA-
mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę
soli robię dołek wbijam
jajko i wlewam
wodę wyrabiam elastyczne
ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę
wody)- tak wyrobione ciasto owijam folią i
daję mu odpocząć ok 20 min- w tym czasie rozpuszczam pół kostki
masła na patelni z ząbkiem
czosnku i dodaję
szpinak, który doprawiam
sola oraz świeżo zmielonym
pieprzem po czym wlewam
śmietanę i chwilę wszystko razem duszę- gotowy
szpinak studzę- na wysypany blat
mąką wykładam
ciastko i cienko wałkuję, wykrawam koła- w środek układam łyżeczkę
szpinaku i drobne kostki
fety- zgniatam brzegi tworząc warkoczyk, falbankę lub zwyczajnie pozostawiam w postaci tylko zlepionej- wrzucam do gorącej osolonej
wody i gotuję do ich wypłynięcia- rozgrzewam patelnię z drugą połową
masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę
szalotkę i
złocę na patelni- ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich
masłem z
szalotką - Pychota:)- resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam ich do woreczka i dalej mrożę . Taki sposób zapobiega zniekształceniu oraz sklejeniu pierogów.
Smacznego