Wykonanie
niedziela, 17 Kwiecień 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi
szpinak.
Składniki na farsz:450 g
mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)250 g
sera feta2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany (można z niej zrezygnować)
sól,
pieprz do smaku na naleśniki:szklanka
mąkiszklanka
mleka1 duże
jajko2 szczypty
soliolej do smażenia
Mąkę,
mleko,
jajko i szczyptę
soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy cienkie naleśniki – powinno wyjść około 8 sztuk.
Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podsmażamy.
Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy
ser i
śmietanę do
szpinaku. Doprawiamy
pieprzem i
solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że
ser feta jest dosyć mocno słony).Formę żaroodporną smarujemy
olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.