Wykonanie
Super prosty pomysł na
biała rybę. Przygotowałam w ten sposób
polędwicę z
dorsza, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Polecam na szybki obiad!przepis znalazłam tutaj
składniki (4 małe porcje)500 g
filetów z dorsza ( miałam
polędwicę ) lub dowolna
biała rybasól i
pieprz3 łyżki
masła lub
oliwy z oliwek3 łyżki
wytrawnego sherry1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszkiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron
solą i
pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować
masłem lub polać
oliwą. Ułożyć kawałki
ryby obok siebie, (jeżeli mają skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć
masło. Polać
ryby sherry i posypać
pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości
ryby. Aby sprawdzić czy
ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu -
mięso powinno być białe a nie przezroczyste, i powinno się łatwo rozdzielać na płaty. Podawać polane maślanym sosem. Smacznego!