Wykonanie
Składniki:- 2
polędwice wieprzowe- 2 pęczki białych
szparagów- 1 szklanka
śmietany 30%- 2 łyżki
oliwy-
sól i
pieprz- 1 szklanka białego
wytrawnego wina- 4 łyżki
masła- 200g
ryżu-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1.
Polędwice oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy z
oliwą.
Mięso smażymy ok. 25 min., na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękkie.2.
Szparagi obieramy, kroimy na 3-4 kawałki, podsmażamy je na 2 łyżkach
masła, następnie wlewamy
wino, gdy się lekko zredukuje wlewamy
śmietanę i gotujemy do miękkości warzyw, sos przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z posiekaną
natką pietruszki i z 2 łyżkami
masła.4. Na talerz wykładamy
mięso, polewamy sosem
szparagowo-
śmietanowym, podajemy z
ryżem.