ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z dorsza

Polędwiczki z dorsza

nazwa

Wykonanie

Z dodatkiem wędzonej papryki, która nadała fajny aromat. Ja podałam z plackami ziemniaczanymi, ale ten wybór raczej nie był trafiony. Bardziej polecam z ziemniakami lub puree Przekombinowałam smakowo, choć efekt wizualny był zadowalający.
Składniki:
polędwiczki z dorsza atlantyckiego,
sól, pieprz,
papryka wędzona,
sok z cytryny,
oliwa,
masło,
natka pietruszki.
Przygotowanie:
Rybę natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i z jednej strony wędzoną papryką. Odstawić na 1-2h. Po czasie polać oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie masło wymieszać z posiekaną pietruszką. Po około 15-20 minutach nałożyć masło na wierzch ryby i zapiekać jeszcze chwilkę do stopienia. Podawać rybę z puree ziemniaczanym (lub inna formą ziemniaków - u mnie z plackami) i surówką z kapusty kiszonej.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/02/poledwiczki-z-dorsza.html