ßßß Cookit - przepis na Rillettes z łososia

Rillettes z łososia

nazwa

Wykonanie

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie.
Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.
Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby.
Łososia można ugotować na parze lub upiec. Łosoś z parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku.
Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej szalotki.
Aromatu dodadzą zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej papryki, chili lub kilku kropli tabasco.
To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu.
Składniki:
350 g świeżego fileta do łososia
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy)
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby.
Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Następnie oddzielić upieczone mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem.
Do łososia dodać oliwę (lub masło), sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól, pieprz, paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i kolendrę, dokładnie wymieszać.
Rillettes przechowywać w do 3 dni w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/05/rillettes-z-ososia.html