ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z jabłkami

Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z pieczonymi jabłkami to danie w sam raz na wykwintny obiad weekendowy, i wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne.
Składniki na obiad dla 4 osób:
2 niezbyt duże polędwiczki
2 kwaśne jabłka
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie KAMIS
sól, pieprz do smaku
Umyte polędwiczki natrzyj oliwą i ziołami prowansalskimi, odstaw na minimum godzinę.
Polędwiczki usmaż na maśle, na osobnej patelni usmaż na maśle jabłka pokrojone na ósemki.
Polędwiczki odłóż na 2 minuty, żeby mięso odetchnęło. Pokrój na plasterki i podawaj razem z jabłkiem.
Podaj z puree z ziemniaków lub z ziemniakami pieczonymi.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/poledwiczki-wieprzowe-w-zioach.html