Niedawno otrzymałam do przetestowania kaszę durra znaną też jako sorgo. Durra to kasza bezglutenowa o lekko orzechowym smaku. Gotuje ją się podobnie jak ryż, trzeba jedynie suchą durra namoczyć w wodzie na 3 godziny. Durra z powodzeniem może zastąpić ryż czy ziemniaki, a u mnie znalazła zastosowanie w ciepłej sałatce, którą raczyłam się dzisiaj w pracy. Ciepłe sałatki to idealne danie do pracy.Składniki:2 porcje150 ml kaszy durra, waga sucha1 brokuł, podzielony na różyczki2 ząbki czosnku1 cebula2 łyżki prażonych migdałów2 jajka2 łyżki olejuszczypta chilipłatkówsól i czarny pieprz do smakuNamocz durra w zimnej wodzie przez 3 godziny, opłukaj po czym ugotuj w lekko osolonej wodzie na sypko. Blanszuj brokuł przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę na cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj teraz kaszę i brokuły, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Usmaż jajka sadzone i podaj z sałatką.Polecane przepisySałatka z kurkami i glazurowane schaboweSałatka makaronowa z indykiem i pestoSałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuliWłoska kapusta z migdałami