Wykonanie
Brokuł jest bardzo fajnym warzywem, przede wszystkim ratuje mnie, kiedy zupełnie nie mam pojęcia co ugotować na obiad. W każdej chwili
mogę sięgnąć po poczciwego
brokuła i obojętnie co z niego zrobię – po prostu smakuje :-) W dodatku, podobno jest bardzo zdrowy i zawiera substancje chroniące nas przed
rakiem. Czy rzeczywiście tak jest, tego nie wiem, ale na wszelki wypadek serwuję go często, przeważnie z
makaronem lub w postaci zupy. Ostatnio znów naszła mnie fala zup i zupek, więc się nie zdziwcie, jak pojawi się tu znów cały ich wysyp.Jeżeli nie wiecie co dziś zrobić na obiad, to zachęcam Was do ugotowania mojej pysznej i łatwej zupki.1 duży
brokuł1 duża
cebula2
ziemniaki1
śmietana (u mnie roślinna)nieco
olejusól,
chili (opcjonalnie
czosnek)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, z
olejem, w dużym garnku. W tym czasie obrać i pokroić w grubą kostkę
ziemniaki. Łodygi
brokuła również obrać i pokroić na kawałki. Jeżeli główna łodyga jest bardzo gruba i zdrewniała, to jej nie brać. Podczas krojenia ocenić, czy ma normalny miąższ, podobny do
kalarepy.
Ziemniaki i łodygę dodać do
cebuli, zalać wszystko
wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu ostudzić, zmiksować, dodać pokrojone różyczki
brokuła i pogotować chwilę, aż zmiękną. Na koniec dodać
śmietanę,
przyprawy i podawać z
chlebem, najlepiej własnego wypieku .