ßßß Cookit - przepis na Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i chorizo

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i chorizo

nazwa

Wykonanie

Już za parę dni, za dni parę, wezmę plecak swój...
i przystanek Barcelona...:-)))
Już się nie mogę doczekać tej kulinarnej podróży, a na przybliżenie naszej hiszpańskiej przygody słoneczna tortilla.
Wykorzystałam do jej zrobienia pieczone ziemniaki z dnia poprzedniego. Myślę, że to fajna alternatywa na resztki lodówkowe.
Czy zauważyliśice, że ostanio wrzucam same przepisy z ciepłych krajów?
Czyżby jakaś wewnętrzna tęsknota za latem...;-)
Składniki na 2-3 osoby (mała patelnia):
30 dkg ziemniaków,
3 jajka,
20 dkg szpinaku,
1 cebula,
1 łyżka śmietany,
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków chorizo (można pominąć),
pół papryczki chilli,
kilka gałązek natki pietruszki,
szczypiorek do posypania,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
W związku z tym , że miałam juz pieczone ziemniaki, to pokroiłam je w kostkę. W innym przypadku należy je obgotować lub surowe pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę i podsmażyć. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę lub półtalarki, dodać chilli. Zrumienić plasterki chorizo.
Szpinak sparzyć, podsmażyć z czosnkiem i dodać śmietanę oraz przyprawy. Myślę, że ten zabieg nie jest konieczny. Można sam szpiank dodać bez obróbki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić jajka rozbełtane z natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć chorizo. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/06/tortilla-hiszpanska-z-ziemniakami.html