ßßß
 
            
         Już za parę dni, za dni parę, wezmę plecak swój...i przystanek Barcelona...:-)))Już się nie mogę doczekać tej kulinarnej podróży, a na przybliżenie naszej hiszpańskiej przygody słoneczna tortilla.Wykorzystałam do jej zrobienia pieczone ziemniaki z dnia poprzedniego. Myślę, że to fajna alternatywa na resztki lodówkowe.
Już za parę dni, za dni parę, wezmę plecak swój...i przystanek Barcelona...:-)))Już się nie mogę doczekać tej kulinarnej podróży, a na przybliżenie naszej hiszpańskiej przygody słoneczna tortilla.Wykorzystałam do jej zrobienia pieczone ziemniaki z dnia poprzedniego. Myślę, że to fajna alternatywa na resztki lodówkowe. Czy zauważyliśice, że ostanio wrzucam same przepisy z ciepłych krajów?Czyżby jakaś wewnętrzna tęsknota za latem...;-)
Czy zauważyliśice, że ostanio wrzucam same przepisy z ciepłych krajów?Czyżby jakaś wewnętrzna tęsknota za latem...;-) Składniki na 2-3 osoby (mała patelnia):30 dkg ziemniaków,3 jajka,20 dkg szpinaku,1 cebula,1 łyżka śmietany,2 ząbki czosnku,kilka plasterków chorizo (można pominąć),pół papryczki chilli,kilka gałązek natki pietruszki,szczypiorek do posypania,sól, pieprz,olej do smażenia.Przygotowanie:W związku z tym , że miałam juz pieczone ziemniaki, to pokroiłam je w kostkę. W innym przypadku należy je obgotować lub surowe pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę i podsmażyć. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę lub półtalarki, dodać chilli. Zrumienić plasterki chorizo.Szpinak sparzyć, podsmażyć z czosnkiem i dodać śmietanę oraz przyprawy. Myślę, że ten zabieg nie jest konieczny. Można sam szpiank dodać bez obróbki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić jajka rozbełtane z natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć chorizo. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać szczypiorkiem.Smacznego!
Składniki na 2-3 osoby (mała patelnia):30 dkg ziemniaków,3 jajka,20 dkg szpinaku,1 cebula,1 łyżka śmietany,2 ząbki czosnku,kilka plasterków chorizo (można pominąć),pół papryczki chilli,kilka gałązek natki pietruszki,szczypiorek do posypania,sól, pieprz,olej do smażenia.Przygotowanie:W związku z tym , że miałam juz pieczone ziemniaki, to pokroiłam je w kostkę. W innym przypadku należy je obgotować lub surowe pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę i podsmażyć. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę lub półtalarki, dodać chilli. Zrumienić plasterki chorizo.Szpinak sparzyć, podsmażyć z czosnkiem i dodać śmietanę oraz przyprawy. Myślę, że ten zabieg nie jest konieczny. Można sam szpiank dodać bez obróbki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić jajka rozbełtane z natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć chorizo. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać szczypiorkiem.Smacznego!
