Wykonanie
Już za parę dni, za dni parę, wezmę plecak swój...i przystanek Barcelona...:-)))Już się nie
mogę doczekać tej kulinarnej podróży, a na przybliżenie naszej hiszpańskiej przygody
słoneczna tortilla.Wykorzystałam do jej zrobienia pieczone
ziemniaki z dnia poprzedniego. Myślę, że to fajna alternatywa na resztki lodówkowe.
Czy zauważyliśice, że ostanio wrzucam same przepisy z ciepłych krajów?Czyżby jakaś wewnętrzna tęsknota za latem...;-)
Składniki na 2-3 osoby (mała patelnia):30 dkg
ziemniaków,3
jajka,20 dkg
szpinaku,1
cebula,1 łyżka
śmietany,2 ząbki
czosnku,kilka plasterków chorizo (można pominąć),pół
papryczki chilli,kilka gałązek
natki pietruszki,
szczypiorek do posypania,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.Przygotowanie:W związku z tym , że miałam juz pieczone
ziemniaki, to pokroiłam je w kostkę. W innym przypadku należy je obgotować lub surowe pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę i podsmażyć. Osobno podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę lub półtalarki, dodać
chilli. Zrumienić plasterki chorizo.
Szpinak sparzyć, podsmażyć z
czosnkiem i dodać
śmietanę oraz
przyprawy. Myślę, że ten zabieg nie jest konieczny. Można sam
szpiank dodać bez obróbki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić
jajka rozbełtane z
natką pietruszki, przyprawione
solą i
pieprzem. Na wierzchu ułożyć chorizo. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać
szczypiorkiem.Smacznego!