Wykonanie
Kolejny przepis z cyklu 'Zainspirowana Barceloną'! Pyszna, kremowa i sycąca tortilla. W oryginalnej wersji tortillę można zrobić na patelni. Ja jednak postanowiłam upiec ją w piekarniku. Wyszła pyszna i nie trzeba męczyć się z przewracaniem tortilli na drugą stronę! Zapraszam do gotowania!
składniki:0,6 kg
ziemniakówduża
cebula2 ząbki
czosnkunatka pietruszki100 ml
mleka5-6
jajeksól,
pieprzolejZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w dosyć grube plastry. Na
oleju smażymy
cebulę pokrojoną w plastry i przeciśnięty przez praskę
czosnek. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem wykładamy warstwę
ziemniaków, układamy
cebulę i znów
ziemniaki i resztę
cebuli z
czosnkiem. W misce łączymy
jajka z
mlekiem,
pietruszką,
solą i
pieprzem i wylewamy całą masę na nasze
ziemniaki. Na wierzchu posypujemy jeszcze
natką i
pieprzem. Pieczemy tortillę w temp 200 stopni 50-60 minut. Masa musi być dobrze ścięta.Komentarz: Ja używałam dosyć wąskiego, ale wysokiego naczynia, więc moja tortilla musiała piec się nieco dłużej. Jeśli macie płaskie naczynie kontrolujcie tortillę już po 40 minutach, żeby się nie spaliła.