Wykonanie
Taki pożywny ziemniaczany omlet to danie pasujące zarówno na śniadanie jak i obiad albo kolację. Wszystko zależy od naszego apetytu oraz upodobań żywieniowych. Jeden woli bardziej pożywne śniadanie, ktoś inny zadowoli się pospolitą owsianką :)Omlet ziemniaczany to także fajny pomysł na wykorzystanie
ziemniaków, które zostały nam od obiadu.
Potrzebujemy do niego:1
cebula1 ząbek
czosnku1/2
zielonej papryki2 ugotowane
ziemniaki3
jajkanatka pietruszkisólpieprzostra papryka2 łyżki
mlekaolejWykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju na złoty kolor po czym podać drobno posiekany ząbek
czosnku (jeśli lubimy) i pokrojoną w kostkę
paprykę. Całość smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dorzucić ugotowane i pokrojone w kostkę
ziemniaki (gat.
sałatkowy, nie rozlatujący się).
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać
mleko,
sól,
pieprz,
paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się
jajek na małym ogniu pod przykryciem.
Po usmażeniu omlet posypać posiekaną
natką pietruszki.