Wykonanie
Październik to niewątpliwie dla mnie hasło
DYNIA DYNIA DYNIA. Ciekawe, ze jeszcze 5 lat temu nie wiedziałam jak
dynia smakuje... ;) Widać czasem tak musi być.Dzisiejsze placki są ewidentnie efektem naszych wczorajszych rozmów z
Kasią. Takiego
smaka mi narobiła na placki
dyniowe, że musiałam znaleźć jakiś przepis i coś nowego zrobić. Jeśli chodzi o inspiracj ę to tym razem jest to inspiracja, a nie zebrany przepis. Bo popatrzyłam też na inne wpisy i w końcu wyszło co wyszło.Moim zdaniem te placki są pyszne. Zadziwił mnie ich smak. Ale nie wiem dlaczego - to chyba, przez tę lekko słodką
dynię "
orzechową". (Bo tej tym razem użyłam). Dobrze tym plackom robi również to, ze nie są z masy-paciajki tylko z utartych warzyw.Coś zepsułam niestety ze zdjęciami i są jakieś... No nie wiem. ...Tak czy inaczej, zaległości mam ogromne, wpisów jeszcze bardzo dużo,
będę starała się powoli nadganiać.Składniki:0 , 5 kg dyni0,5 kg
ziemniaków1 średnia
cebula2-3
jajkaok 3 łyżek
mąki2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowałyżka posiekanej
natki pietruszkiew.
olej do smażeniaWykonanie:
Cebulę,
dynię i
ziemniaki ucieramy na średniej tarce (takiej jak tarka do
sera, o dziurkach średnicy +/- 3 mm, choć oczywiście można na większej).Do utartej masy dodajemy posiekany/wyciśnięty
czosnek,
jajka,
przyprawy,
natkę i
mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy. Ma powstać taka dość gęsta pulpa.Następnie łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię (ja tam smażyłam na
oleju - dzięki temu były ładniejsze... Ale można i na teflonie po prostu smażyć, też będzie dobre). Smażymy chwilkę z obu stron.Podawać można same lub np. ze
śmietaną - wedle gustu.Prawda, że proste? I szybkie. NIe trzeba wcześniej gotować/piec warzyw. To zdecydowanie usprawnia przygotowanie szybkiego obiadu.
Wydrukuj przepis