ßßß
Ot, taki wymysł-ciekawostka Bieszczadu.Wiele do nich nie potrzeba, tak więc również tęczy smaków nie ma się co spodziewać. ;)Jednak do tego stopnia mnie zaintrygowały, że postanowiłam spróbować.(dla 2 osób)3 ugotowane na twardo jajka1 jajko surowepół bułki namoczonej w mlekuspora cebulaząbek czosnkuposiekana natka pietruszkisól, pieprz, olej do smażeniaJajka rozdrabniamy nożem i mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką.Wbijamy surowe jajko, dokładamy namoczoną, odciśniętą bułkę oraz przyprawy według uznania (u mnie ze względu na to, że smak był nieco mdły - dużo pieprzu i soli) i dokładnie mieszamy.Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę pszennej mąki.Smażymy, układając masę łyżką stołową na rozgrzany tłuszczu.Muszę przyznać, że choć brzmi ciekawie, bardziej, niż w samotności, polecam podawać je z sosem czosnkowym, a jeszcze lepiej, jako dodatek do mięsa.