ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane super chrupiące

Placki ziemniaczane super chrupiące

nazwa

Wykonanie

Szybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę.
Składniki - na około 15-17 placków
1 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku
3-4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki)
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach (w zależności od upodobań) lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce cebulę (albo posiekany szczypiorek), mąkę, rozmącone jajko i opcjonalnie czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać.
Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm.
Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwaga - można oczywiście przygotować grubsze i większe placki, ale wówczas czas smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę.
Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/placki-ziemniaczane-super-chrupiace.html