Wykonanie
Szybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym
kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem,
cukrem lub
śmietaną. Do
ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną
kiełbasę.Składniki - na około 15-17 placków1 kg
ziemniaków1 średniej wielkości
cebula lub duża garść drobno posiekanego
szczypiorku3-4 łyżki
mąki pszennej lub ziemniaczanej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są
ziemniaki)1
jajkosól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaopcjonalnie 2-3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęPrzygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach (w zależności od upodobań) lub zmiksować na papkę. Starte
ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce
cebulę (albo posiekany
szczypiorek),
mąkę, rozmącone
jajko i opcjonalnie
czosnek. Całość doprawić
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać.Z płynu, który pozostał po odsączeniu
ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to
skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać.Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm.Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym
oleju do uzyskania ciemnozłotego koloruPodawać z ulubionymi dodatkami.Uwaga - można oczywiście przygotować grubsze i większe placki, ale wówczas czas smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę.Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę
ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach.