Wykonanie
Na moim rodzinnym Podlasiu na tak przygotowane (zwinięte)
mięso mówi się zrazy, na Śląsku byłyby to oczywiście rolady. Wymyśliłam, żeby zrobić je z
kapustą, czyli zamiast dusić
mięso w
kapuście zrobić to odwrotnie -wyszła bardzo smaczna wariacja ;)
Składniki na 4 porcje:4 solidne kotlety ze
schabuok. 100 g
kiszonej kapusty4
cebule1 ząbek
czosnku1
liść laurowy3-4 łyżki
olejusól,
czarny pieprzPrzygotowanie:Oczyszczone kotlety rozbijam tłuczkiem by były jak największe, uważając by nie przedziurawić
mięsa. Oprószam je z obu stron
solą i
pieprzem, odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie obieram i kroję w piórka
cebule, przekładam je do garnka, lekko
solę i na łyżce
oleju, pod pokrywką ( na niewielkim ogniu) doprowadzam do zeszklenia. Wyjmuję 2/3 podsmażonej
cebuli i do pozostałej dokładam
kapustę ( ewentualnie pokrojoną w mniejsze kawałki). Doprawiam dość mocno
solą i
pieprzem, dodaję posiekany ząbek
czosnku i pod przykryciem duszę razem kilkanaście minut, by
kapusta zmiękła.
Kapusta musi być pikantnie doprawiona, bo
mięso jest delikatne w smaku i całość może być zbyt mdła.Podduszoną
kapustę z
cebulą dzielę na 4 części i wykładam je na
mięso. Zawijam najpierw boki, później roluję. Spinam
mięso i na pozostałym
oleju w garnku po
kapuście podsmażam na rumiano z każdej strony. Gdy
mięso jest już pięknie zezłocone dolewam po odrobinie
wody i duszę przez 30-35 minut ( chodzi o to, by na dnie garnka była ciągle warstewka
wody, której w ostatecznej fazie pozwalam odparować). Gdy
mięso jest miękkie dokładam smażoną wcześniej pozostałą
cebulę i
liść laurowy, duszę jeszcze razem przez kilka minut.Przepis autorski.