ßßß Cookit - przepis na Farsz do pierogów kapusta z grzybami

Farsz do pierogów kapusta z grzybami

nazwa

Wykonanie

Bez tych pierogów nie ma Świąt ;) przynajmniej dla mnie i mojej rodziny. Zajadamy się nimi przez te świąteczne dni bo nie wiem dlaczego, ale tylko wtedy mi tak szczególnie smakują, to tak jak z karpiem możemy jeść go codziennie jednak tylko w święta ma swój specyficzny i niepowtarzalny smak :)
Składniki :
Ciasto -klik
Farsz :
10 dag suszonych grzybów
50 dag kapusty kiszonej- nie kwaszonej poszukajcie na bazarach warzywnych
2 mniejsze cebule
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
sól
świeżo mielony czarny pieprz
olej
Sposób wykonania:
Grzyby moczymy w 4 szklankach zimnej wody przez noc, następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy i zostawiamy wywar.
Kapustę drobno kroimy, zalewamy wywarem z grzybów dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dokładamy zmielone lub drobno pokrojone grzyby, smażymy chwilkę. Dodajemy odcedzoną kapustę i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru.
Odstawiamy farsz do całkowitego wystudzenia i by lekko się przegryzł, w razie potrzeby doprawiamy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/12/farsz-do-pierogow-kapusta-z-grzybami.html