ßßß Cookit - przepis na Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami i śliwkami + film

Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami i śliwkami + film

nazwa

Wykonanie

Na każdym stole wigilijnym powinna koniecznie znaleźć się kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii.
składniki na 3-4 porcje
600 g kapusty kiszonej
2 małe cebule lub 1 duża
garść suszonych grzybów
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka jagód jałowca
3 listki laurowe
2 łyżki oleju
czarny pieprz mielony
sól
przepis
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości.
Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z grzybami oraz wodą, tak aby kapusta była lekko zakryta. Całość gotujemy około 30 minut od czasu do czasu mieszamy.
Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, owoce jałowca i ziele angielskie, wszystko mieszamy i gotujemy około 20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zrumienioną cebulkę dodajemy do gotującej się kapusty.
Śliwki kroimy na mniejsze części a następnie wrzucamy do kapusty, wszystko gotujemy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas mieszamy żeby kapusta się nie przypaliła. Kapustę doprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/12/kapusta-wigilijna-z-suszonymi-grzybami.html