ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

nazwa

Wykonanie

Dla miłośników leśnych grzybów to idealna propozycja. Kapusta z grzybami. Najlepiej gdyby były to prawdziwki. Wówczas smak i zapach będzie perfekcyjny. Jeśli nie macie borowików, wykorzystajcie inne grzyby leśne.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
2 garście suszonych grzybów
10 dag śliwek suszonych
liść laurowy
3 ziarnka pieprzu czarnego
3 ziarnka ziela angielskiego
3 cebule
1 łyżka masła
1/3 szkl. oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby wypłucz i zalej zimną wodą. Mocz co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. W tej samej wodzie je ugotuj. Odcedź, ale wody nie wylewaj.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z resztą oleju, dodaj podsmażoną cebulę i zalej wywarem z grzybów. Dodaj pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Duś do miękkości na małym ogniu.
Odcedzone grzyby pokrój i dodaj do kapusty. Dodaj pokrojone suszone śliwki i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz, możesz zagęścić mąką.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html