ßßß Cookit - przepis na Kapusta staropolska z suszonymi grzybami na Wigilię

Kapusta staropolska z suszonymi grzybami na Wigilię

nazwa

Wykonanie

Kto się jej oprze, powinna znajdować się na każdym świątecznym stole. Najlepsza do jej sporządzenia jest 100 % kapusta kiszona nie kwaszona octem taka na ogół znajduje się w sklepach. Warto więc poszukać jej na bazarach warzywnych :).
Składniki :
0,5 kg kiszonej kapusty
1 mała cebula
olej
5 dag suszonych grzybów
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu czarnego
1 owoc jagody jałowca
listek laurowy
sól
świeżo zmielony pieprz
cukier
Opis wykonania:
Grzyby namaczamy w letniej wodzie i pozostawiamy na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy wywar.
Kapustę jeżeli jest mocno kwaśna delikatnie płuczemy - jeżeli nie nie ma potrzeby płukania, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wywaru z gotowania grzybów i 1 szklanką wody.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju dodajemy do kapusty, dodajemy ziele angielskie, listek, pieprz, jałowiec i gotujemy na mniejszym ogniu bez przykrycia 30 minut.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby, przyprawiamy. Gotujemy do odparowania wody mieszając by kapusta się nie przypaliła.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/12/kapusta-staropolska-z-suszonymi.html