ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z oregano

Schab pieczony z oregano

nazwa

Wykonanie

Na świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą.
czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin marynowania + 1 godzina pieczenia
składniki :
ok. 1200 g schabu wieprzowego środkowego, bez kości
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka oleju roślinnego
sposób przygotowania : mięso umyłam i osuszyłam. Nie wycinałam żadnych błonek bo nie ma takiej potrzeby. Uformowałam tylko związując kawałek mięsa w kilku miejscach sznurkiem kuchennym żeby był równiejszy. Czosnek obrałam i posiekałam a potem roztarłam na pastę razem z solą. Natarłam nią schab. Posypałam też cały kawałek pieprzem i oregano. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.
Przyprawiony, schłodzony schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam ze wszystkich stron na patelni posmarowanej olejem a następnie przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W tej temperaturze piekłam mięso ok. 60 minut - bez przykrycia, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam, przykryłam folią i zostawiłam żeby mięso odpoczęło i wystygło. Kroiłam dopiero na zimno, wcześniej oczywiście zdejmując sznurek.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/schab-pieczony-z-oregano.html