Wykonanie
Na świątecznym
stole nie może u nas zabraknąć
pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne
wędliny. Upieczony, pyszny soczysty
schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej
ćwikły czy
sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą.
czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin marynowania + 1 godzina pieczeniaskładniki :ok. 1200 g
schabu wieprzowego środkowego, bez kości1 łyżeczka
soli3/4 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
suszonego oregano1 łyżeczka
oleju roślinnegosposób przygotowania :
mięso umyłam i osuszyłam. Nie wycinałam żadnych błonek bo nie ma takiej potrzeby. Uformowałam tylko związując kawałek
mięsa w kilku miejscach sznurkiem kuchennym żeby był równiejszy.
Czosnek obrałam i posiekałam a
potem roztarłam na pastę razem z
solą. Natarłam nią
schab. Posypałam też cały kawałek
pieprzem i
oregano. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.Przyprawiony, schłodzony
schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam ze wszystkich stron na patelni posmarowanej
olejem a następnie przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W tej temperaturze piekłam
mięso ok. 60 minut - bez przykrycia, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam, przykryłam folią i zostawiłam żeby
mięso odpoczęło i wystygło. Kroiłam dopiero na zimno, wcześniej oczywiście zdejmując sznurek.