Wykonanie
Domowe
wędliny to jakość i smak więc doskonale wiemy co jemy.
Pisałam już to wiele
razy bo zdecydowanie bardziej wolę upiec sama kawałek
mięsa niż kupować byle jaką
wędlinę, których w sklepach pełno. Oczywiście samo surowe
mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami.Upieczenie
schabu środkowego czy
karkówki to
bułka z
masłem, łatwizna. Wystarczy natrzeć ulubionymi
przyprawami, odczekać trochę żeby
mięso nimi przeszło a
potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek smakowitej
wędliny.Żeby zrobić domową
wędlinę można
mięso upiec, parzyć po prostu w wodzie, przyrządzić w szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie zrobić sobie inną
wędlinę.Zobacz przepis na pikantny
schab suszony
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania
mięsa + czas pieczenia i studzeniaskładniki:ok. 1,5 kg
schabu wieprzowego bez kości3 łyżeczki
soli4 łyżki suszonego
majeranku5 dużych ząbków
czosnku1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu czarnego2 łyżki
olejuJak zrobić pyszny
schab pieczony?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Nie odcinam resztek tłuszczu czy błon bo one zabezpieczają
mięso przed wysychaniem podczas pieczenia.
Czosnek obrałam, posiekałam a następnie roztarłam nożem na desce dosypując
sól i
pieprz. Taką pastą natarłam
schab. Obsypałam też
majerankiem. Obwiązałam
mięso sznurkiem kuchennym formując zgrabny kawałek. Nie trzeba tego robić, ale mój
schab był taki jakiś płaski i po zawiązaniu wyglądał zdecydowanie lepiej.Przyprawione
mięso zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 12 godzin a najlepiej na dłużej czyli 24-48 godzin żeby dobrze się zamarynowało.Na dużej patelni rozgrzałam
olej. Obsmażyłam zamarynowane
mięso ze wszystkich stron żeby zamknąć
pory i zrumienić z wierzchu. Przełożyłam do brytfanki a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 1 godzinę a po tym czasie zostawiłam
schab na blasze żeby ostygł. Kroiłam dopiero po zupełnym wystudzeniu.Taki
schab jest doskonały jako
wędlina do kanapek a także składnik zimnego bufetu. Można też pokroić go w grube plastry i podać na ciepło.