Wykonanie
Szybka w przygotowaniu, intensywnie przyprawiona, i - co ważne - soczysta
karkówka, pieczona w całości. Pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawałam z sosem powstałym z pieczeni karkowej, z tłuczonymi
ziemniakami i
burakami na ciepło.Gdy coś zostanie po obiedzie,
karkówkę można tez jeść na zimno - jako pieczoną
wędlinę na kanapki. Można też obiadowe plastry pieczeni odgrzać w sosie.
Karkówka robi się bardzo szybko, marynuje około 15 minut. Przy jej przygotowaniu inspirowałam się tym przepisem ze strony olgasmile.com
Karkówka pieczona w całości, z
majerankiem i
czosnkiemSkładniki:1,8 kg
karkówki5-6 łyżek
majeranku4 łyżki
oleju3 łyżeczki
soli10 ząbków
czosnkupieprz czarny mielony, do smakuok. 100 ml
wodyWykonanie:
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę, połączyć z
solą i w miarę możliwości rozetrzeć na gładką pastę. Dodać
pieprz,
majeranek i
olej. Dodać trochę
wody - tyle by można było tą w miarę mokrą pastą natrzeć
karkówkę. Po obłożeniu
karkówki przygotowanymi
przyprawami odstawić ją do gęsiarki z pokrywką (lub garnka z pokrywką, który nadaje się do pieczenia w piekarniku), wlać na dno parę łyżek
wody. Nastawić piekarnik na 180 st. C, grzanie góra/dół.Gęsiarkę z
karkówką włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 1 h i 50 minut, dwu- lub trzykrotnie polewać
karkówkę płynami z dna gęsiarki.Wyjąć z piekarnika, nieco odkryć pokrywkę.
Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 15-20 minut, po to aby
soki równomiernie rozeszły się po pieczeni.Kroić na plastry, polewać sosem powstałym z pieczeni;. Podawać na ciepło, np. z
ziemniakami i
burakami na ciepło/inną sałatką/surówką.
Podziel się przepisem!Bądź na bieżąco, polub stronę na fb