Wykonanie
Jak przygotowujecie
kapustę wigilijną? Czy tak samo jak ja, w możliwie najprostszy sposób ? Tylko
kapusta,
cebula,
olej i
czosnek ? I oczywiście
suszone grzyby, zbierane pieczołowicie na ten jeden, wyjątkowy wieczór w roku ? Dla mnie ten smak jest niezastąpiony i jest to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań.
Składniki:0,5 kg
kapusty kiszonej15-20 kapeluszy
suszonych prawdziwków lub podgrzybków4 duże
cebule2 ząbki
czosnku5 łyżek
oleju2
liście laurowesól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na kilka godzin przed gotowaniem moczę
grzyby w 1,5 szklance gorącej
wody. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. Przekładam
kapustę do garnka, wlewam
wodę pozostałą po moczeniu
grzybów, dokładam
liście laurowe i gotuję pół godziny. W tym czasie siekam drobno
grzyby. Obrane
cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami
oleju, lekko
solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. Odcedzam
kapustę (
woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki
oleju, przekładam podsmażoną
cebule i posiekane
grzyby oraz
czosnek, doprawiam
solą i sporą ilością
pieprzu. Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.Przepis wyniesiony z domu.