Wykonanie
            Te efektowne paszteciki z 
ciasta francuskiego, z farszem z 
kapusty i 
grzybów, z całą pewnością pięknie będą się prezentować na wigilijnym 
stole. Farsz można zrobić nawet kilka dni wcześniej - wtedy przygotowanie pasztecików na tę wyjątkową kolację będzie ekspresowe.


Składniki:2 płaty 
ciasta francuskiegoFarsz:0,5 kg 
kapusty kiszonej15-20 kapeluszy 
suszonych prawdziwków lub podgrzybków4 duże 
cebule2 ząbki 
czosnku5 łyżek 
oleju2 
liście laurowesól, 
pieprz do smakuDodatkowo:
mleko do posmarowania ciastanasiona 
czarnuszkiPrzygotowanie:Farsz:Na kilka godzin przed gotowaniem moczę 
grzyby w 1,5 szklance gorącej 
wody. Jeśli 
kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. Przekładam 
kapustę do garnka, wlewam 
wodę pozostałą po moczeniu 
grzybów, dokładam 
liście laurowe i gotuję pół godziny. W tym czasie siekam drobno 
grzyby. Obrane 
cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami 
oleju, lekko 
solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. Odcedzam 
kapustę (
woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki 
oleju, przekładam podsmażoną 
cebule i posiekane 
grzyby oraz 
czosnek, doprawiam 
solą i sporą ilością 
pieprzu. Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.Płat ciasta kroję w paski szerokości 10 cm, zaznaczam delikatnie środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu. Na drugiej robię 5 nacięć, jak na zdjęciu. Smaruję 
wodą brzegi kawałka z 
ciastem i składam obie połowy, sklejając brzegi. Przekładam paski ciasta, jak na zdjęciu. Przed pieczeniem smaruję paszteciki 
mlekiem i posypuję np. 
czarnuszką. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.Przepis autorski.




