ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Kapuśniaczki
sobota, 10 Marzec 2012, autor: blue_megi, 12 Komentarzy »
Rewelacyjne na ciepło, prosto z piekarnika. Jak smakują na zimno jeszcze nie miałam okazji się przekonać
Dobry pomysł, jeśli zostanie nam jakaś resztka kapusty z obiadu.
Składniki:
250 g kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
1 cebula
łyżka oleju
ciasto francuskie (gotowe – 1 szt.)
pieprz
sól
żółtko
łyżka mleka
Dzień wcześniej namaczamy grzyby.
Cebulę drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby. Zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby. Dusimy, dolewając w miarę potrzeby wody, aż kapusta zmięknie. Odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Płat ciasta francuskiego kroimy na 4 części. Każdą część smarujemy porcją kapusty i zwijamy w rulon. Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch w poprzek, trzy lub cztery razy. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasto-francuskie-przepisy/kapusniaczki