ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z kapustą i grzybami.

Kulebiak z kapustą i grzybami.

nazwa

Wykonanie

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... No własnie, coraz bliżej, coraz mniej czasu a przeciecz tyle do zrobienia. Sprzątanie, gotowanie, sprzątanie, gotowanie no i może jeszcze sprzątanie... NIE ZAPOMINAJMY O CHOINCE !Ale wracając do tematu i gotowania to czas najwyższy pomyśleć nad daniami które w tym roku zagoszczą na naszych stołach :) a jak tradycja nakazuje dań powinno znaleźć się 12. Nie każdy się stosuje bo tradycja z pokolenia na pokolenie zanika, zresztą co ja tu będę sie sentymentalnie rozpisywać,- czas na te Świąteczne SMAKOŁYKI !
SKŁADNIKI:
500g. ciasta francuskiego.
500g. kapusty kiszonej.
250g. suszonych grzybów.
2 duże cebule
1 jajko
olej
liść laurowy, pieprz, w ziarnach,ziele angielskie,
sól, pieprz świeżo zmielony.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby moczyć ok. 2-3 godzin. Następnie ugotować aż zmiękną, pokroić w paski. Kapustę poszatkować i gotować w wywarze z grzybów 30 min z liściem, ziarnami pieprzu i zielem. Wyjąć przyprawy, odcisnąć nadmiar wody. Cebule posiekać, usmażyć na złoto, dodać grzyby, kapustę, sól, pieprz i smażyć jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Na cieście rozłożyć zimny farsz pamiętać by nie rozprowadzać go do brzegów, zawinąć jak roladę (prostokąt). Wierzch ciasta wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 minut w 210 °C.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/12/kulebiak-z-kapusta-i-grzybami.html