Wykonanie
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... No własnie, coraz bliżej, coraz mniej czasu a przeciecz tyle do zrobienia. Sprzątanie, gotowanie, sprzątanie, gotowanie no i może jeszcze sprzątanie... NIE ZAPOMINAJMY O CHOINCE !Ale wracając do tematu i gotowania to czas najwyższy pomyśleć nad daniami które w tym roku zagoszczą na naszych stołach :) a jak tradycja nakazuje dań powinno znaleźć się 12. Nie każdy się stosuje bo tradycja z pokolenia na pokolenie zanika, zresztą co ja tu
będę sie sentymentalnie rozpisywać,- czas na te Świąteczne SMAKOŁYKI !
SKŁADNIKI:500g.
ciasta francuskiego.500g.
kapusty kiszonej.250g.
suszonych grzybów.2 duże
cebule1
jajkoolejliść laurowy,
pieprz, w ziarnach,
ziele angielskie,
sól,
pieprz świeżo zmielony.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby moczyć ok. 2-3 godzin. Następnie ugotować aż zmiękną, pokroić w paski.
Kapustę poszatkować i gotować w wywarze z
grzybów 30 min z liściem, ziarnami
pieprzu i zielem. Wyjąć
przyprawy, odcisnąć nadmiar
wody.
Cebule posiekać, usmażyć na złoto, dodać
grzyby,
kapustę,
sól,
pieprz i smażyć jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Na cieście rozłożyć zimny farsz pamiętać by nie rozprowadzać go do brzegów, zawinąć jak roladę (prostokąt). Wierzch ciasta wysmarować rozbełtanym
jajkiem. Piec 20-25 minut w 210 °C.SMACZNEGO!