Wykonanie
Kapusta z
grochem to jedno z dań na kolacji wigilijnej, dość popularne na wschodzie Polski. Warto ją mocno doprawić
tymiankiem, lubię także gdy czuje się w niej smak
czosnku i
masła.
Składniki:0,5 kg
kapusty kiszonej2
cebule1 szklanka
grochu3 łyżki
oleju1 łyżka
masła5
liści laurowychkilka gałązek
tymianku3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Groch moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości.
Kapustę płuczę w wodzie, o ile jest mocno kwaśna, przekładam do garnka, dolewam pół szklanki
wody, dodaję
liście laurowe i
tymianek i na wolnym ogniu gotuję do czasu, gdy będzie miękka. Ilość
wody w trakcie gotowania powinna być taka, by
kapusta się nie przypalała.
Cebule kroję w plastry i smażę na
oleju do zeszklenia, dodaję do
kapusty. Gdy
kapusta jest miękka, dodaję ugotowany
groch, posiekany
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem. Na końcu dodaję
masło. Gotuję jeszcze razem 10-15 minut.