Wykonanie
            Kapusta z 
grochem to jedno z dań na kolacji wigilijnej, dość popularne na wschodzie Polski. Warto ją mocno doprawić 
tymiankiem, lubię także gdy czuje się w niej smak 
czosnku i 
masła.


Składniki:0,5 kg 
kapusty kiszonej2 
cebule1 szklanka 
grochu3 łyżki 
oleju1 łyżka 
masła5 
liści laurowychkilka gałązek 
tymianku3 ząbki 
czosnkusól, 
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Groch moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. 
Kapustę płuczę w wodzie, o ile jest mocno kwaśna, przekładam do garnka, dolewam pół szklanki 
wody, dodaję 
liście laurowe i 
tymianek i na wolnym ogniu gotuję do czasu, gdy będzie miękka. Ilość 
wody w trakcie gotowania powinna być taka, by 
kapusta się nie przypalała. 
Cebule kroję w plastry i smażę na 
oleju do zeszklenia, dodaję do 
kapusty. Gdy 
kapusta jest miękka, dodaję ugotowany 
groch, posiekany 
czosnek, doprawiam 
solą i 
pieprzem. Na końcu dodaję 
masło. Gotuję jeszcze razem 10-15 minut.
