Wykonanie
Cześć =)
Groch z
kapustą, to jedna z najbardziej klasycznych i tradycyjnych potraw wigilijnych. Do tej
pory potrawę tą przygotowywałem jedynie raz w roku, właśnie w Wigilię, ale postanowiłem robić ją częściej.
Groch z
kapustą pochodzi z moich rodzinnych Kujaw i od 2012 r. wpisany jest na listę potraw regionalnych województwa kujawsko-pomorskiego .W tej wersji, do
grochu z
kapustą, wykorzystałem również
kiełbasę z dzika.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania tej potrawy, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 300g połówek
grochu- 300g
kapusty kiszonej- 3
cebule- 3 łyżki
masła-
sól,
pieprzSposób wykonania:1)
Groch wkładamy do rondla, zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odcedzamy i zalewamy świeżą
wodą (około 2 cm powyżej jego powierzchni).2) Gotujemy do miękkości na małym ogniu, przez około 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby
groch nie przywarł do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy 1 łyżeczkę
soli.
Groch powinien się rozpadać i być dość gęsty, a nie pływający w wodzie.3)
Kapustę dokładnie odciskamy, kroimy dość drobno i wkładamy do większego garnka. Zalewamy
wodą (podobnie jak
groch - około 2-3 cm powyżej powierzchni), dodajemy 1 łyżkę
masła i świeżo zmielony
pieprz.4)
Cebulę kroimy w kostkę, złocimy na
oleju, a następnie odsączamy i dodajemy do
kapusty.
Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości - około 30 minut. Na końcu w garnku powinna zostać niezbyt wilgotna, miękka
kapusta.5) Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przekładamy
groch do
kapusty, wkładamy pozostałe
masło i doprawiamy
solą.6) Całość gotujemy na krem, przez około 10 minut, mieszając.Smacznego =)