Wykonanie
Składniki75 dag
kiszonej kapusty3/4 szklanki łuskanego
grochu Kupiec6 łyżek
masła lub
oleju1 drobno posiekana
cebulaświeżo zmielony
pieprz KotanyiWykonanie
Groch zalać wrzącą
woda i odstawić na godzinę. Następnie uzupełnić
wodą, aby przykryła
groch. i gotować na małym ogniu aż będzie miękki. Przetrzeć przez sito.
Kapustkę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej
wody,gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą
kapustę wymieszać z przetartym
grochem.
Cebulę przesmażyć na rozgrzanym
oleju aż będzie szklista,wlać z tłuszczem do
kapusty. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem, zagotować odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu, często mieszając. DoprawićPrześlij komentarz