ßßß
 
            
         Potrzebne będą:- 300g połówek grochu- 300g kapusty kiszonej- 3 cebule- 3 łyżki masła- sól, pieprzSposób wykonania:1) Groch wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odcedzamy i zalewamy świeżą wodą (około 2 cm powyżej jego powierzchni).2) Gotujemy do miękkości na małym ogniu, przez około 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby groch nie przywarł do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Groch powinien się rozpadać i być dość gęsty, a nie pływający w wodzie.3) Kapustę dokładnie odciskamy, kroimy dość drobno i wkładamy do większego garnka. Zalewamy wodą (podobnie jak groch - około 2-3 cm powyżej powierzchni), dodajemy 1 łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz.4) Cebulę kroimy w kostkę, złocimy na oleju, a następnie odsączamy i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy do miękkości - około 30 minut. Na końcu w garnku powinna zostać niezbyt wilgotna, miękka kapusta.5) Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przekładamy groch do kapusty, wkładamy pozostałe masło i doprawiamy solą.6) Całość gotujemy na krem, przez około 10 minut, mieszając.Groch z kapustą podajemy gorący na półmisku.Smacznego =)
Potrzebne będą:- 300g połówek grochu- 300g kapusty kiszonej- 3 cebule- 3 łyżki masła- sól, pieprzSposób wykonania:1) Groch wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Następnie odcedzamy i zalewamy świeżą wodą (około 2 cm powyżej jego powierzchni).2) Gotujemy do miękkości na małym ogniu, przez około 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby groch nie przywarł do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Groch powinien się rozpadać i być dość gęsty, a nie pływający w wodzie.3) Kapustę dokładnie odciskamy, kroimy dość drobno i wkładamy do większego garnka. Zalewamy wodą (podobnie jak groch - około 2-3 cm powyżej powierzchni), dodajemy 1 łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz.4) Cebulę kroimy w kostkę, złocimy na oleju, a następnie odsączamy i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy do miękkości - około 30 minut. Na końcu w garnku powinna zostać niezbyt wilgotna, miękka kapusta.5) Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przekładamy groch do kapusty, wkładamy pozostałe masło i doprawiamy solą.6) Całość gotujemy na krem, przez około 10 minut, mieszając.Groch z kapustą podajemy gorący na półmisku.Smacznego =)