Wykonanie
Kapusta z
grochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości na
polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez
kapusty z
grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego
karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona
kapusta.Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma
mięsa, ani
smalcu. Poza
kapustą i
grochem dodaję jeszcze tylko
cebulkę podduszoną na
maśle.
Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją
solą i
pieprzem (dużo
pieprzu!).
Kapustę z
grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce.
Składniki:1 kg
kiszonej kapusty40 g
grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany)2
cebule3 łyżki
masła2
liście laurowe2 ziarenka
pieprzu2 ziarenka
ziela angielskiegosól i
pieprz do smakuDzień przed gotowaniem
kapusty groch zalewamy
wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy go w tej samej wodzie, lekko solimy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Może to zająć około 20-25 minut (
groch łuskany gotuje się krócej) – trzeba próbować pamiętając, że
groch z natury jest lekko grudkowaty. Ugotowany
groch odcedzamy na sicie.W czasie, kiedy
groch się gotuje przygotowujemy
kapustę. Płuczemy ją pod bieżącą
wodą, odciskamy i siekamy drobniej na desce do krojenia.
Kapustę dobrze jest gotować w garnku z grubym dnem. Wlewamy do niego 2 szklanki
wody, zagotowujemy i dodajemy posiekaną
kapustę, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego oraz
liście laurowe.
Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Często mieszamy, a jeśli
woda wyparuje dolewamy niewielką ilość wrzątku. W tym czasie siekamy
cebule i dusimy je na
maśle do miękkości. Po około 20-30 minutach do
kapusty dodajemy
cebulę i
groch. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania, choć według mnie
kapusta musi być
pieprzna :)Przed podaniem
kapustę najlepiej podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości
masła. Dopiero wtedy nabiera prawdziwego smaku :)Przepis bierze udział w akcji: