Wykonanie
UwielbiamSmak dla mnie trudny do opisania.
Kapustę z
grochem ja jem jako danie samo w sobie, można jako dodatek. W moim rodzinnym domu robi się ją raz do roku na wigilię i podaje na samym początku jako jedną z dwóch
kapust. Do tego zawsze są
ziemniaki. Nie koniecznie lubię to połączenie, bo
kapusta z
grochem powinna być głównym bohaterem na talerzu a nie dzielić te rolę z innym potrawami. Takie jest moje zdanie i coś czuję, że mnie w tym poprzecieMimo, że dla wielu do potrawa wigilijna dla mnie to też dobry pomysł na imprezy z
alkoholem. Jest to łatwy do podania, bardzo smaczny i ciepły posiłek. Zbliża się sylwester więc to dobra okazja wypróbować moją teorię. Poza tym jeśli mamy wegetarian na imprezie to świetny pomysł by i ich zachwycić.
Print RecipeDanie Dania głównePorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minut
Kapusta z
grochemPrint RecipeDanie Dania głównePorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minutSkładniki250 g
grochu łuskanego500 g
kiszonej kapusty(raz wypłukanej)1 szt.
cebuli małej100 g
masła600 ml
wody2 łyżeczki
soli1
liść laurowy2 szt. ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzuPorcje: porcjiSposób przygotowania
Groch przepłukać i namoczyć w wodzie (minimum 2 godziny).
Groch odcedzić i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dolać 500 ml
wody i gotować aż
groch zmięknie (zacznie się rozpadać i zacznie przypominać puree). Podczas
gotowania groch trzeba często mieszać aby się nie przypalił. Długość gotowania zależy od stopnia namoczenia
grochu ale również od samego
grochu.
Cebulę posiekać. Na głębokiej patelni rozpuścić
masło, dosypać
cebulę i dusić ją przez około 2 - 3 minuty.
Kapustę przepłukać, dobrze odcedzić i pokroić.
Cebulę z
masłem oraz
kapustę dodać do ugotowanego prawie na puree
grochu, wymieszać. Dodać
przyprawy i gotować przez około 20 minut. W razie konieczności jeszcze doprawić.
Kapusta z
grochem podczas gotowania jest dość rzadka, ale po ostudzeniu zgęstnieje. Potrawa najlepsza jest odgrzewana na drugi i kolejny dzień.Share this Recipe