ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam
Smak dla mnie trudny do opisania. Kapustę z grochem ja jem jako danie samo w sobie, można jako dodatek. W moim rodzinnym domu robi się ją raz do roku na wigilię i podaje na samym początku jako jedną z dwóch kapust. Do tego zawsze są ziemniaki. Nie koniecznie lubię to połączenie, bo kapusta z grochem powinna być głównym bohaterem na talerzu a nie dzielić te rolę z innym potrawami. Takie jest moje zdanie i coś czuję, że mnie w tym poprzecie
Mimo, że dla wielu do potrawa wigilijna dla mnie to też dobry pomysł na imprezy z alkoholem. Jest to łatwy do podania, bardzo smaczny i ciepły posiłek. Zbliża się sylwester więc to dobra okazja wypróbować moją teorię. Poza tym jeśli mamy wegetarian na imprezie to świetny pomysł by i ich zachwycić.
Print Recipe
Danie Dania główne
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 20 minut
Czas gotowania
60 minut
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 20 minut
Czas gotowania
60 minut
Kapusta z grochem
Print Recipe
Danie Dania główne
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 20 minut
Czas gotowania
60 minut
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 20 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
250 g grochu łuskanego
500 g kiszonej kapusty(raz wypłukanej)
1 szt. cebuli małej
100 g masła
600 ml wody
2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
2 szt. ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Groch przepłukać i namoczyć w wodzie (minimum 2 godziny). Groch odcedzić i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dolać 500 ml wody i gotować aż groch zmięknie (zacznie się rozpadać i zacznie przypominać puree). Podczas gotowania groch trzeba często mieszać aby się nie przypalił. Długość gotowania zależy od stopnia namoczenia grochu ale również od samego grochu.
Cebulę posiekać. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dosypać cebulę i dusić ją przez około 2 - 3 minuty.
Kapustę przepłukać, dobrze odcedzić i pokroić. Cebulę z masłem oraz kapustę dodać do ugotowanego prawie na puree grochu, wymieszać. Dodać przyprawy i gotować przez około 20 minut. W razie konieczności jeszcze doprawić.
Kapusta z grochem podczas gotowania jest dość rzadka, ale po ostudzeniu zgęstnieje. Potrawa najlepsza jest odgrzewana na drugi i kolejny dzień.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/kapusta-z-grochem