Wykonanie
Wielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej. O ich niezwykłości w dużej mierze decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania.Tradycyjnie na stołach pojawią się baby, mazurki,
jajka na wiele sposobów, pasztety,
mięsa pieczone,
szynki i
kiełbasy na wiele sposobów.
Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini
kiełbaski wędzone do
żurku wielkanocnego. Inspiracją do powstania przepis była rozmowa, ze znanym szefem kuchni Krzysztofem Gawikiem.
Mini
kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu,
żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska.Jedynie co nas ogranicza to nasza wyobraźnia do tworzenia nowych smaków, komponowania wyśmienitych przepisów.Składniki
Mięso· 1kg ł opatki· 70dkg podgardle
Przyprawy· 32g
soli peklowej· 3g
czarnego pieprzu· 2g świeżego
czosnku· 1g
majeranku· 2szkl zakwasu· 1litr
wywaru z
włoszczyzny· 1
cebula· 1 ząbek
czosnku· 3-4
suszone grzybki· 1 łyżka
oleju·
Sól,
czarny pieprz ,
majeranek· Kilka plastrów
boczku wędzonegoWykonaniePrzygotowanie
Do miseczki wsypujemy wszystkie
przyprawy, dokładnie mieszamy.
Mięso z
łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22g
mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała
mieszanką przypraw.
Mięso wstawić do lodówki na dobę.
Mięso z
łopatki mielimy na sitku nr 8mm, podgardle na 4mm, Do miski wkładamy zapeklowane
mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę
mięsa robimy mini
kiełbaski.Wędzenie
Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55stopni C wędzimy około 1,5 -2 godziny.
Żurek wielkanocnyWykonanie
Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej
wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając
wodę. Do garnka wlewamy
wywar z
włoszczyzny, dodajemy mini
kiełbaski wędzone,
czosnek, zagotować. Dodać
wodę z
grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia.
Cebulę obrać, pokroić w
pióra zrumienić na rozgrzanym
oleju dodać do
żurku. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.
ChipsyNa kratce od piekarnika układamy plastry
boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienia.
Serwis na talerzuNa talerzu układamy mini
kiełbaski, połówki
jajka,
chips z
boczku, wlewamy żurek.