ßßß Cookit - przepis na Żurek z grzybkami

Żurek z grzybkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
zakwas na żurek 0 , 5 litrów
boczek wędzony 150 gramów
grzyby suszone 6 sztuk
majeranek 1,5 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 100 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
jajka 3 sztuk
olej według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebule drobno posiekać. Boczek pociąć w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać boczek i smażyć 3 minuty. Dolać 5 szklanek wrzątku, dodać listek laurowy, grzybki, majeranek, doprawić sola oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, 15 minut. Dodać zakwas, zagotować i doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z pół szklanki gorącego żurku, wlać do zupy i podgrzać.
Ugotowane na twardo jajka, ostudzić, poobierać i pociąć na ćwiartki. Żurek rozlać do kokilek, do każdej włożyć po 2 ćwiartki jajka i udekorować listkami majeranku.
Uwagi:
Można też do zupy dodać 2 posiekane ząbki czosnku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10285/Zurek-z-grzybkami