Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegozakwas na żurek 0 , 5 litrów
boczek wędzony 150 gramów
grzyby suszone 6 sztuk
majeranek 1,5 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 100 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
jajka 3 sztuk
olej według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebule drobno posiekać.
Boczek pociąć w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki
oleju i zeszklić na nim
cebulę, dodać
boczek i smażyć 3 minuty. Dolać 5 szklanek wrzątku, dodać
listek laurowy,
grzybki,
majeranek, doprawić
sola oraz
pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, 15 minut. Dodać zakwas, zagotować i doprawić do smaku.
Śmietanę wymieszać z pół szklanki gorącego
żurku, wlać do zupy i podgrzać.Ugotowane na twardo
jajka, ostudzić, poobierać i pociąć na ćwiartki. Żurek rozlać do kokilek, do każdej włożyć po 2 ćwiartki
jajka i udekorować listkami
majeranku.Uwagi:Można też do zupy dodać 2 posiekane ząbki
czosnku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: