ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocebula 1 sztukczosnek 2 ząbkigrzyby suszone 2 sztukkiełbasa biała 300 gramówboczek wędzony 100 gramówliść laurowy 1 sztukziele angielskie 3 ziarnapieprz 3 ziarnazakwas 2 szklanekmajeranek 2 łyżek deserowychśmietana 0,5 szklanekjajka 2 sztukziemniaki 4 sztuksól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w ćwiartki. Umyte grzyby namoczyć w pół szklanki wody. W kilku miejscach nakłuć kiełbasę, a boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę oraz czosnek i posolić. Włożyć kiełbasę oraz połowę boczku i gotować 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Ugotowana w zupie kiełbasę pokroić w krążki, a grzyby w paski i włożyć z powrotem do zupy. Wlać zakwas, wsypać majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Na suchej patelni wysmażyć pozostały boczek. Oczyszczone ugotowane ziemniaki doprawić solą i polać tłuszczem ze skwarkami z boczku, podawać osobno.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: