Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
kiełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz 3 ziarnazakwas 2 szklanek
majeranek 2 łyżek deserowych
śmietana 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę i
czosnek pokroić w ćwiartki. Umyte
grzyby namoczyć w pół szklanki
wody. W kilku miejscach nakłuć
kiełbasę, a
boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki
wody, dodać
grzyby,
cebulę oraz
czosnek i posolić. Włożyć
kiełbasę oraz połowę
boczku i gotować 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać
listek laurowy,
ziele angielskie oraz
pieprz. Ugotowana w zupie
kiełbasę pokroić w krążki, a
grzyby w paski i włożyć z powrotem do zupy. Wlać zakwas, wsypać
majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia i połączyć ze
śmietaną. Ugotowane na twardo, obrane
jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Na suchej patelni wysmażyć pozostały
boczek. Oczyszczone ugotowane
ziemniaki doprawić
solą i polać tłuszczem ze skwarkami z
boczku, podawać osobno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: