Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kiełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramówzakwas 2 szklanek
cebula 1 sztuk
jajka 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
przyprawa jarzynowa 1 łyżek deserowych
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka żytnia 100 gramówskórka
razowego chlega - kawałek 1 sztuk
czosnek 2 ząbkiWykonanie:Zakwas: nastawić go na 4-5 dni przed gotowanie.
Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub do słoja, zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej
wody, wymieszać, włożyć skórkę od
chleba i oczyszczone, rozdrobnione 2 ząbki
czosnku. Przykryć podwójnie złożoną gazą i postawić w ciepłe miejsce. Jeśli na powierzchni zakwasu utworzy się kożuch z pleśni, usunąć go łyżką.Żurek: oczyszczoną
cebulę i
czosnek pokroić w ćwiartki, a umyte
grzyby moczyć 2h w 1/4 szklanki
wody.
Boczek pokroić w kostkę, a
kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. W garnku zagotować 3 szklanki
wody, dodać
grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły,
czosnek oraz
cebulę i lekko posolić. Włożyć
kiełbasę i gotować ok. 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz. Pokrojony w kostkę
boczek zrumienić na patelni.
Kiełbasę wyjąc z zupy i pokroić na talarki i razem z
boczkiem włożyć do zupy. Wlać zakwas i wsypać rozkruszony
majeranek, zaciągnąć zupę
śmietaną, mieszając zagotować i doprawić przyprawą jarzynową,
solą oraz
pieprzem. Ugotowane na twardo, poobierane
jajka pokroić na cząstki, rozłożyć do talerzy i zalać
żurkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocZupyKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Świetne i pyszne :))) Polecam !!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: