ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokiełbasa biała 300 gramówboczek wędzony 100 gramówzakwas 2 szklanekcebula 1 sztukjajka 2 sztukczosnek 2 ząbkigrzyby suszone 2 sztukśmietana 0,5 szklanekprzyprawa jarzynowa 1 łyżek deserowychziele angielskie 3 ziarnaliść laurowy 1 sztukmajeranek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniamąka żytnia 100 gramówskórka razowego chlega - kawałek 1 sztukczosnek 2 ząbkiWykonanie:Zakwas: nastawić go na 4-5 dni przed gotowanie. Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub do słoja, zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody, wymieszać, włożyć skórkę od chleba i oczyszczone, rozdrobnione 2 ząbki czosnku. Przykryć podwójnie złożoną gazą i postawić w ciepłe miejsce. Jeśli na powierzchni zakwasu utworzy się kożuch z pleśni, usunąć go łyżką.Żurek: oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w ćwiartki, a umyte grzyby moczyć 2h w 1/4 szklanki wody. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. W garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, czosnek oraz cebulę i lekko posolić. Włożyć kiełbasę i gotować ok. 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Pokrojony w kostkę boczek zrumienić na patelni. Kiełbasę wyjąc z zupy i pokroić na talarki i razem z boczkiem włożyć do zupy. Wlać zakwas i wsypać rozkruszony majeranek, zaciągnąć zupę śmietaną, mieszając zagotować i doprawić przyprawą jarzynową, solą oraz pieprzem. Ugotowane na twardo, poobierane jajka pokroić na cząstki, rozłożyć do talerzy i zalać żurkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocZupyKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Świetne i pyszne :))) Polecam !!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: