ßßß Cookit - przepis na Żurek świąteczny

Żurek świąteczny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 2 sztuk
kiełbasa biała 500 gramów
grzyby suszone 3 sztuk
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
zakwas na żur 2 szklanek
majeranek według uznania
czosnek 2 ząbki
chrzan 2 łyżek stołowych
śmietana 0,75 szklanek
jajka 4 sztuk
tymianek według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone cebule przekroić na pół i opiec nad gazem lub zrumienić na suchej patelni. Dać do garnka i zalać zimną woda. Dodać kiełbasę, wypłukane grzyby, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotować 30 minut. Wyjąc cebulę, grzyby i kiełbasę. Wlać zakwas i gotować 5 minut. Doprawić do smaku majerankiem, sola, pieprzem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem i startym chrzanem. Zaprawić śmietaną. Włożyć posiekane grzyby, pokrojona w plasterki kiełbasę i cząstki ugotowanych jajek. Udekorować listkami tymianku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10316/Zurek-swiateczny