ßßß Cookit - przepis na Żurek staropolski

Żurek staropolski

nazwa

Wykonanie

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją niestety bardzo rzadko. Najlepsza to dla mnie z oddzielnie ugotowanymi i podanymi ziemniakami, ale taką z chlebem też nie pogardzę. Ta wersja żurku jest naprawdę bardzo prosta i szybka, zwłaszcza gdy przygotujemy ją na rosołku z kostki. To zupa bardzo specyficzna i chyba jedna z najbardziej polskich zup. Jak dla mnie również jedna z najlepszych.
4 szklanki wywaru mięsnego (może być z kostki)
2-4 pęta białej kiełbasy
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 szklanka zakwasu na żurek
2 łyżeczki startego chrzanu (ze słoika)
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki majeranku
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany do zup ( ja daję single cream)
sól i pieprz do smaku
4 ugotowane na twardo jajka
Do gorącego wywaru wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy na plastry, dodajemy zakwas, chrzan, cukier, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojoną kiełbasę. Podajemy z jajkiem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/zurek-staropolski.html