Wykonanie
Mój żurek WielkanocnyŻurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w
porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak
octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego
żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę z biegu ( tak to nazwała) . Od tego czasu częściej gotuje według tego przepisu . Zdarza mi się zrobić zakwas , niestety w dzisiejszych czasach bardzo trudno dostać prawdziwą
mąkę żytnią , taką jaką pamiętam z lat młodości .
Mogę się nawet pokusić i powiedzieć że czystej
mąki żytniej nie spotkałam od bardzo dawna.
Składniki4 litry
wody ( może być
bulion)200 g
śmietany kwaśnej4 plastry
boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka )1 i 1/2 łyżki
majeranku1 łyżka czubata
chrzanu2 łyżki
mąki6-7 ząbków
czosnkuwłoszczyzna1 duża
cebulasól,
pieprz do smaku
listek laurowy3 ziarna
ziela angielskiegokilkanaście ziaren
pieprzu1/2 łyżeczki
cukru1/2
cytrynyWykonanieKrok 1
Włoszczyznę umyć ,pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z
wodą . Dodać
listek laurowy,
ziele angielskie , ziarna
pieprzu . łyżkę
soli . Zagotować i zmniejszyć ogień .Krok 2.
Boczek podsmażyć aż do zarumienienia się i dodać do gotującego się
wywaru.
Cebulę przekroić i podsmażyć na tłuszczu z
boczku . Dodać do
wywaru.Krok 3. Do
śmietany dodać
mąkę i dobrze wymieszać ,tak aby nie było grudek . Dodać do
wywaru cały czas energicznie mieszaćKrok 4. 3 ząbki
czosnku rozetrzeć z odrobiną
soli i dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.Krok 4. Dodać
majeranek . Resztę rozgniecionego
czosnku . Zamieszać popróbować , dosmaczyć
pieprzem i
solą jeśli potrzeba.Krok 5. Dodać
cukier i
chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty
sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut .Podawać z
jajkiem gotowanym na twardo ,
białą kiełbasą lub z grzankami