ßßß Cookit - przepis na Żurek nie żurek

Żurek nie żurek

nazwa

Wykonanie

Mój żurek Wielkanocny
Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę z biegu ( tak to nazwała) . Od tego czasu częściej gotuje według tego przepisu . Zdarza mi się zrobić zakwas , niestety w dzisiejszych czasach bardzo trudno dostać prawdziwą mąkę żytnią , taką jaką pamiętam z lat młodości . Mogę się nawet pokusić i powiedzieć że czystej mąki żytniej nie spotkałam od bardzo dawna.
Składniki
4 litry wody ( może być bulion)
200 g śmietany kwaśnej
4 plastry boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka )
1 i 1/2 łyżki majeranku
1 łyżka czubata chrzanu
2 łyżki mąki
6-7 ząbków czosnku
włoszczyzna
1 duża cebula
sól,pieprz do smaku
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 cytryny
Wykonanie
Krok 1 Włoszczyznę umyć ,pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z wodą . Dodać listek laurowy,ziele angielskie , ziarna pieprzu . łyżkę soli . Zagotować i zmniejszyć ogień .
Krok 2. Boczek podsmażyć aż do zarumienienia się i dodać do gotującego się wywaru. Cebulę przekroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku . Dodać do wywaru.
Krok 3. Do śmietany dodać mąkę i dobrze wymieszać ,tak aby nie było grudek . Dodać do wywaru cały czas energicznie mieszać
Krok 4. 3 ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Krok 4. Dodać majeranek . Resztę rozgniecionego czosnku . Zamieszać popróbować , dosmaczyć pieprzem i solą jeśli potrzeba.
Krok 5. Dodać cukier i chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut .
Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/03/zurek-nie-zurek.html