Wykonanie
Rewelacyjny gęsty i bogaty w składniki żur. Dzięki
śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i
ziemniaki i
śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady.Składniki:500 ml zakwasu na żur1,5 l
wody200 g
białej kiełbasy200 g
wędzonego boczku1-2
cebule500 g
ziemniaków2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego20 ziaren
pieprzu1 łyżka
majeranku3 ząbki
czosnkusólpieprz3 łyżki
śmietany1-2 łyżki
chrzanutłuszcz do smażenia4
jajka ugotowane na twardoWykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wodę zagotować, wrzucić do niej
kiełbasę i
boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej
boczku ponieważ
będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej.
Mięso i
kiełbasę wyjąć z
wywaru i wystudzić.
Kiełbasę pokroić w plastry,
boczek pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić, dodać
boczek i
kiełbasę, smażyć aż się zarumienią.Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i
majeranek, chwilę podsmażyć.Do
wywaru dodać
ziemniaki,
liście laurowe,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu i gotować przez kilkanaście minut do miękkości.Dodać podsmażone
mięso, doprawić
chrzanem,
solą i
pieprzem.Zakwas dobrze wymieszać ze
śmietaną, dodać do nich odrobinę zupy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.Gotowy żur udekorować
jajkiem.