ßßß Cookit - przepis na Żur Zabielany

Żur Zabielany

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny gęsty i bogaty w składniki żur. Dzięki śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady.
Składniki:
500 ml zakwasu na żur
1,5 l wody
200 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1-2 cebule
500 g ziemniaków
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łyżki śmietany
1-2 łyżki chrzanu
tłuszcz do smażenia
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej.
Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić.
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, chwilę podsmażyć.
Do wywaru dodać ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować przez kilkanaście minut do miękkości.
Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
Zakwas dobrze wymieszać ze śmietaną, dodać do nich odrobinę zupy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.
Doprowadzić do wrzenia.
Gotowy żur udekorować jajkiem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/zur-zabielany.html