ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam dawno temu w gazetce Przyślij przepis, zaciekawił mnie, a że niedługo święta , więc postanowiłam wypróbować wcześniej .Polecam innym , naprawdę jest smaczny , ta kapusta nadaje smaku zupie..
2 białe kiełbasy
0,60 kg kapusty kiszonej
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
garść majeranku
2 op. barszczu białego
3 ząbki czosnku
20 dkg śmietany
6 jajek ugotowanych na twardo
Do garnka a wodą [ około1.5 l] wkładamy liść laurowy, kiełbasę, solimy.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru wkładamy kapustę, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy około 30 minut.Odcedzamy [ kapustę można zużyć do czegoś innego np. pierogów lub zawijańców ],wywar zostawiamy. Barszcze rozrabiamy w około 1 szkl. wody i wlewamy do wywaru, doprawiamy. Zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek, gotujemy 5 minut.. Kiełbasę kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładamy do talerzy z barszczem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/barszcz-biay-wielkanocny.html