Wykonanie
Przepis znalazłam dawno temu w gazetce Przyślij przepis, zaciekawił mnie, a że niedługo święta , więc postanowiłam wypróbować wcześniej .Polecam innym , naprawdę jest smaczny , ta
kapusta nadaje smaku zupie..2
białe kiełbasy0,60 kg
kapusty kiszonejliść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegosólpieprzgarść
majeranku2 op. barszczu białego3 ząbki
czosnku20 dkg
śmietany6
jajek ugotowanych na twardoDo garnka a
wodą [ około1.5 l] wkładamy
liść laurowy,
kiełbasę, solimy.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy
kiełbasę, a do
wywaru wkładamy
kapustę,
ziele angielskie i
czosnek. Gotujemy około 30 minut.Odcedzamy [
kapustę można zużyć do czegoś innego np. pierogów lub zawijańców ],
wywar zostawiamy. Barszcze rozrabiamy w około 1 szkl.
wody i wlewamy do
wywaru, doprawiamy. Zabielamy
śmietaną i wsypujemy
majeranek, gotujemy 5 minut..
Kiełbasę kroimy w plasterki, a
jajka w ćwiartki i wkładamy do talerzy z barszczem.