ßßß
10 sztuk białej kiełbasy2 litry wody2 liście laurowe3 ziarenka ziela angielskiegopół łyżeczki ziarenek pieprzu2 ząbki czosnkusól, pieprz2-3 łyżki majeranku500 ml zakwasuz tego przepisu lub gotowy z butelkidodatkowo: śmietana 12 %, ugotowane jajkaDo garnka nalać wodę, włożyć kiełbasę oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i ząbki czosnku.Doprawić solą (około 2 płaskie łyżeczki) i pieprzem.Kiedy zawrze gotować 20 minut na małej mocy palnika, a potem wyjąć kiełbasę, listki i ziele.Dolać żurek, zagotować i gotować jeszcze jakieś 10 minut.Wsypać majeranek i gotować jeszcze 5 minut.Nam najlepiej smakował po wystudzeniu, a potem jeszcze następnym zagotowaniu.Podawać z kleksem śmietany i ugotowanym na twardo jajkiem.