ßßß
1 kg udźca indyczego bez skóry i kościMarynata peklująca:1 l. wody2 łyżeczki soli peklujacej1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu2 łyżeczki majeranku12 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu2 pokruszone liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka granulowanego czosnku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowejDodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty:1 łyżeczka żelatyny1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)Składniki marynaty oprócz soli peklującej gotować pod przykryciem na małym ogniuprzez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć .Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę.Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 5-7Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, opłukać, posypać majerankiem , czosnkiem iżelatyną. Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związanesznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso zwinąć jaknajciaśniej , włożyć do woreczka , końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar,dokręcając pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić wdużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziommięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st. Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawićgo do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek.