ßßß Cookit - przepis na Żurek po staropolsku

Żurek po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej pani domu. 1001 przepisów ". Został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Kiedyś (stare dzieje) robiłam żurek z torebki... Ale jakiś czas temu kupiłam butelkę zakwasu na żurek. P onieważ szkoda mi było zostawiać rozpoczęte opakowanie białej kiełbasy, t o postanowiłam dzisiaj na obiad ugotować go z białą i wiejską - podsmażaną - kiełbasą.
Składniki:
2 laski białej, cienkiej kiełbasy
1 laska kiełbasy wiejskiej
1 butelka zakwasu na żurek (1/2 litra)
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
suszony grzybek (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
sól
4 jajka
Z kiełbasy wiejskiej zdejmujemy skórkę. Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Odstawiamy
Białą kiełbasę układamy w całości na dnie garnka, zalewamy 6 szklankami wody
Dodajemy przyprawy, czosnek i ewentualnie suszony grzybek
Stawiamy na małym ogniu i od momentu bąblowania wody, gotujemy 15 minut. Jeśli kiełbasa jest gruba, to czas gotowania wydłużamy o ok. 5 minut
Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, odstawiamy na bok, a wywar odcedzamy. Dawno temu kupiłam w hipermarkecie taki fajny zestaw za śmieszne pieniądze: miska z sitkiem. Do odcedzenia użyłam właśnie tej miski:) Wkłada się sitko w miskę i po odcedzeniu w misce zostaje płyn, a w sitku składniki, któe nie są na przykład potrzebne, lub które dodajemy później do dania
Białą kiełbasę kroimy w talarki
Odcedzony wywar przelewamy znowu do garnka i zagotowujemy. Cały czas mieszając wlewamy zawartość zakwasu na żurek do wywaru, dodajemy białą kiełbasę i kiełbasę wiejską uprzednio podsmażoną na patelni. Trzymamy chwilę na ogniu (ja ok. 3 minut)
Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i trzymamy żurek 30 minut w cieple
W tym czasie gotujemy jajka na twardo i zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki
Smacznego :)
W myśl mojej akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/10/zurek-po-staropolsku.html