Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis na barszcz biały. Smakuje wyśmienicie, jednak jego smak doceniany jest przez wielu po mocno zakrapianej imprezie. Wtedy ta pożywna zupa z białą kiełbasą jest w stanie uratować człowieka :)Składniki:½ kg białej kiełbasy1 1/4 szklanki zakwasu na żurek1,5 litra wodyząbek czosnku3 ziarna ziela angielskiegoliść laurowy3 łyżki śmietany 18%1 łyżeczka mąki pszennej1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka Vegetysól, pieprz do smaku4 jajka ugotowane na twardoSposób przygotowania:Kiełbasę białą wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zakwas na żurek. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do barszczu. Na koniec wsypujemy majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.Wyjętą z wywarukiełbasę kroimy na plasterki, a ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Barszcz podajemy z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek na twardo oraz z chlebem.Barszcz biały jest gotowy. Podobał się nasz przepis? Daj znać w komentarzach i… Smacznego!Zobacz też:Przepis na barszcz czerwony