Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 400 gramów
cebula 1 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
olej według uznania
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce. Oczyszczona
cebulę posiekać. Pokrojony w kostkę
boczek podsmażyć na suchej patelni. Wymieszać
ziemniaki z
cebulą mąką,
jajkiem i
boczkiem. Mieszając, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Na rozgrzany na patelni
olej wlać 1/4 ciasta i usmażyć z jednej strony na złoty kolor. Odwrócić i na usmażona stronę wbić
jajko, posolić i oprószyć
majerankiem. Przykryć patelnię i smażyć kilka minut, aż placek zrumieni się od
spodu, a
jajko zetnie. W taki sam sposób usmażyć pozostałe placki.Uwagi:Podsmażone z jednej strony placki można też zapiekać ok. 7 minut w gorącym piekarniku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: