Wykonanie
Jeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z
dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z
kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z
dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie.Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość Master Cook Handel
Nadzienie:30 dag dyni4
cebule30 dag
wędzonego boczku,
sól,
pieprz, suszony
majeranekBoczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy posiekaną
cebulę i szklimy ją na
boczku.
Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na
maśle, aż
dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną
dynię z
cebulą i
boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Ciasto:3 szklanki
mąki1
jajko2 łyżki
olejupłaska łyżeczka
soliokoło 1 szklanka bardzo ciepłej
wodyPrzygotowujemy ciasto. W
mące robimy dołek, dodajemy
jajko i dolewamy porcjami
wodę, mieszając. Na końcu dodajemy
olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wykrawamy szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z łyżką
oleju na małym ogniu. Podajemy okraszone z
boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego
masła.